giovedì 24 novembre 2016

„Big Ben-ul” învăţământului catolic mondial a sunat ora exactă!

„Big Ben-ul” învăţământului catolic mondial
a sunat ora exactă!

Sub tema „Etica şi virtuţile în vieţile personală şi profesională a profesorilor”, între 18 şi 20 noiembrie 2016, la Londra, în ambientul select al Universităţii Sfânta Maria din Twickenham, a avut loc întâlnirea Asociaţiei Mondiale a Profesorilor Catolici, WUCT – World Union of Catholic Teachers. Aceasta a fost prezidată de către Excelenţa Sa episcopul auxiliar de Strasbourg Vincent Dollmann.

Fondată la Roma în 1951, Asociaţia Mondială a Profesorilor Catolici este o organizaţie cu o tradiţie îndelungată. Această asociaţie îşi propune să susţină profesorii catolici de peste tot în lume, promovând educaţia catolică. WUCT are un statut special, fiind în direct legătură cu Sfântul Scaun, unde are sediu şi acţionează ca un mijloc de comunicare între Dicasteriile relevante şi membrii săi. De asemenea, această asociaţie are un rol consultativ pe lângă UNESCO. Este singura organizaţie globală care reprezintă profesorii catolici şi ia atitudine în numele acestora.

La această întrunire de pe lângă cheiurile Tamisei au participat directorul Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, Oradea, părintele profesor drd. Alexandru Dragoş şi părintele profesor dr. Adrian Podar. Aceştia au primit invitaţia oficială din partea preşedintelui asociaţiei, profesor dr. Guy Bourdeaud’hui, care a deschis lucrările într-o aulă ce aminteşte de lorzii de demult, cu un parfum de roze şi mac, de lângă un şemineu numai bun de spus poveşti ce să nu se mai uite vreodată...

Activităţile au debutat vineri după-masă cu prezentarea d-nei Maria Rimmer, preşedintele CATSC, Asociaţia Catolică a Profesorilor, Şcolilor şi Universităţilor, a urmat prof. dr. John Lydon, trezorierul WUCT şi au culminat cu conferinţa rostită de către profesorul dr. Gerald Grace, director al centrului de cercetare şi dezvoltare in educaţia catolică. Acesta a prezentat o relatare intitulată „Profesiuni sacre şi profane: Reflecţii despre natura schimbătoare a profesionalismului”. Studiul a vizat evoluţia cronologică a conceptului de profesie de-a lungul timpului, din vechime până azi. Moderatorul acestui moment a fost profesorul dr. Belen Tangco din Filipine.

Seara a fost întregită de intervenţiile delegaţilor din diferite ţări: Filipine, Scoţia, Marea Britanie, Italia, Belgia şi România. Invitaţii români au prezentat un scurt studiu istoric despre Liceul Greco-Catolic orădean, evidenţiind creşterea acestei şcoli din 1784, anul înfiinţării, până în prezent, accentuând rolul important jucat de către vlădicii de Oradea Mare care au ştiut să inspire în rândul dascălilor şi al elevilor etica morală şi virtuţile.

Sâmbătă, 19 noiembrie, a avut loc Sfânta Liturghie în cripta universităţii, un loc intim propice întâlnirii cu Domnul. Aceasta a fost celebrată de către Preasfinţitul Vincent. Lucrările au continuat în aulă, iar deciziile au fost supuse votului delegaţilor. Profesorul dr. Giovanni Perrone, secretarul WUCT, a prezentat activităţile desfăşurate de către asociaţie în anul anterior. A doua parte a zilei a fost dedicată unei vizite în maiestuoasa capitală britanică.

A fost o nouă oportunitate pentru participanţi să schimbe păreri şi să se cunoască mai bine, bătând la picior un oraş care ascunde comori neaşteptate. Seara, în sala lucrărilor, s-a desfăşurat dineul oficial, masă la care, la fel ca în Emaus, cei prezenţi l-au recunoscut pe Isus, care se oferă mereu tuturor.
Ultima zi a debutat cu celebrarea euharistică. Acesta a fost în limbile engleză, franceză şi latină. Evenimentul s-a încheiat cu discutarea statutului, care urmează a fi supus dezbaterii şi pe calea comunicării virtuale. Masa de rămas-bun a fost în refectoriul universităţii.

Unul dintre roadele cele mai importante pentru noi este că şcoala noastră, anul viitor, poate găzdui următorul congres WUCT. Astfel, aceasta are ocazia să găzduiască între vechile sale ziduri un eveniment cu impact puternic în devenirea profesorilor catolici la nivel internaţional. Aceasta realitate nu s-ar fi putut concretiza fără aportul consistent din partea Biroului Pastoral pentru Laici, prin amabilitatea şi implicarea părintelui Paul Popa.

Prima atitudine a profesorului este iubirea. Prin natură, acesta este deschis spre viitor, pentru că sunt mereu noi generaţii de tineri cărora să le transmită bogăţia propriilor cunoştinţe şi valori. Predarea nu este o meserie, spunea Papa Francisc în 14 martie 2015, ci este o relaţie în care fiecare profesor trebuie să se simtă implicat personal. Nu se poate preda fără pasiune. Profesorul este martorul vieţii şi al speranţei, profesorul catolic este martorul lui Cristos.

Profesor Adrian Podar



Nessun commento:

Posta un commento